Heb je behoefte aan meer orde, overzicht of tijd?
Zit je hoofd ‘vol’? Word je geleid door chaos? Kom je om in de things-to-do lijstjes, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Orde in je omgeving brengt ook orde in je hoofd. Het geeft ruimte in je hoofd om je te focussen op datgene wat je belangrijk vindt. Het brengt tijdwinst, omdat je niet meer steeds opnieuw hoeft na te denken over waar je dit of dat ook alweer hebt gelaten. Je hoeft je niet meer te haasten, omdat je iets niet gevonden krijgt. Uiteindelijk hou je dus ook meer energie over die je kunt gebruiken voor leuke dingen.
De één is van nature meer ordelijk dan de ander, maar net als bij al je eigenschappen spelen naast je genen ook omgevingsfactoren een grote rol bij de ontwikkeling van je persoonlijkheidskenmerken. Ordelijkheid is dus aan te leren. De één kan overigens tot een bepaalde hoogte ook prima uit te voeten in chaos, althans ervaart dit zo, en de ander heeft er eerder last van. Dit hangt samen met de mate van je gevoeligheid, maar zal ik later nog een keer meer over schrijven.
Het ‘organiseren’ van je spullen, je ruimtes, je huis, je agenda, kortom je leven is een proces. Verweef het langzaam in je leven en het wordt uiteindelijk een tweede natuur. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat je wordt wat je doet. Bij het nemen van kleine stapjes; een kleine aanpassing in je dagelijks handelen of het aanpakken van één onderdeel, zul je zien dat de zogenaamde berg niet ontstaat én dat je er plezier in krijgt. Het geeft een voldaan gevoel en bij het stellen van de juiste prioriteiten geniet je meteen in je dagelijkse leven van het resultaat!
Get organized
Chaos. Heb je er last vast en wil je dit aanpakken? Neem dan het heft in eigen handen en begin! Hierbij een aantal eenvoudige tips om een start te maken:
Starttip 1. Kies een vaste plek voor belangrijke zaken zoals je sleutels, je autopapieren, je paspoort en je portemonnee. Kies voor de dingen die je dagelijks gebruikt een logische plek in jouw looproute in huis.
Starttip 2. Zet alles in je agenda. Plan naast je werk- en privé-afspraken ook je huishoudelijke taken in als dat nodig is. En vergeet je ‘me-time’ niet! Plant iemand anders je agenda in? Zorg dan dat je je privétijd op tijd blokkeert.
Starttip 3. Stel prioriteiten. Weeg af wat het belangrijkste is op dit moment en plan het afhankelijk daarvan in. Wat moet echt als eerste gebeuren en wat zou er gebeuren als je het later in de week doet?
Starttip 4. Stel kleine klusjes niet uit. Elke gedachte eraan is verloren energie. Ruim de keuken meteen op en hang dat ene fotolijstje ook meteen even op ;-).
Starttip 5. Zorg dat je je (digitale) administratie op orde hebt. Al is je administratie misschien nu nog niet te overzien, maak dan een begin. Stop je belangrijke post na het afhandelen in een klapper of digitaliseer het. Dat kan overigens erg gemakkelijk via scan-apps op je telefoon (bijvoorbeeld Scanner Pro). Als je een begin gemaakt hebt, wordt het ordenen van wat er nog ligt gemakkelijker.
Starttip 6. Leg de spullen voor de volgende dag ’s avonds klaar. Maak alvast je lunch, zet je tas klaar en hang de kleding voor de volgende dag klaar. Het scheelt ’s ochtends meer tijd dan je denkt!
Starttip 7. Maak notities. Zorg dat je altijd je telefoon of een klein notitieboekje en een pen bij je hebt, zodat je snel iets kunt noteren wanneer dat nodig is. Een boodschapje, een tip, een thing-to-do, een telefoonnummer. Zo blijft het niet de hele dag in je hoofd rondspoken en leidt het je niet af. Siri is bv. een handige functionaliteit hiervoor op de iPhone (zie bv. https://support.apple.com/nl-nl/HT204389).
Starttip 8. Bekijk maar een aantal keren per dag je e-mailbox en plan hier tijd voor in. Bundel de tijd die je kwijt bent aan telkens ‘even’ een e-mailtje bekijken en/of beantwoorden. Daar verlies je meer tijd mee en hierdoor word je telkens afgeleid van datgene waar je mee bezig bent.
Starttip 9. Zorg ervoor dat zaken die je onderweg nodig kunt hebben in je auto liggen, bv. parkeergeld, een muntje voor je winkelwagen, het nummer van je pechservice, een EHBO-trommeltje, zakdoekjes, een flesje water en eventueel je headset om handsfree te bellen.
Starttip 10. Geef of gooi spullen weg. Heb je iets in handen waarvan je weet dat je er eigenlijk toch niks meer mee gaat doen? Leg of hang het dan niet terug, maar doe er meteen iets mee. Leg de reclamefolders bv. meteen bij het oud papier en kleding in je verzameltas voor het goede doel.
Vragen of tips
Kan ik je ergens mee helpen of heb je nog vragen of tips? Laat het me gerust weten. Succes!
Last van stress? Hier vind je Tien anti-stress reminders!
Op zoek naar een goede taakmanager om prioriteiten te stellen en overzicht te houden? Hier vind je meer informatie over Todoist.
Ga hier naar de homepage van Van Vorst Support.